Flest menn dør i branner

Det dør hvert år betydelig flere menn enn kvinner i brann, viser nye tall fra DSB. 1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak Aksjon boligbrann.

- Røyking og mer risikofylt atferd synes å være grunnen til at flere menn enn kvinner dør i brann. Risikofylt atferd kan være laging av nattmat på komfyren etter en bytur eller å forlate levende lys uten tilsyn, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

De største årsakene til at folk dør i branner er røyking, tørrkoking og bruk av levende lys.

- Når vi nå snart skal feire jul med familie og venner, er det viktig også med oppmerksomhet på hva som kan forårsake en boligbrann, sier Suhrke.

I desember er det økt aktivitet i de tusen hjem. Selv om mye av aktiviteten skjer på kjøkkenet med baking og matlaging, er det likevel i stua de fleste brannene oppstår.

- Ta gjerne en tur til din nærmeste familie og sjekk om de har røykvarslere som fungerer. Det er viktig å tenke brannsikkerhet, selv om man hygger seg i juletiden, sier fagdirektør Odd Rød i Gjensidige.

I perioden 7.-9. desember får cirka 40 000 husstander besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn over hele landet med tilbud om veiledning og informasjon, kombinert med en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. Kontrollen er frivillig og det store flertallet takker ja.

På nettstedet www.aksjonboligbrann.no kan boligeiere finne mer informasjon om brannvern.

Kontaktpersoner:
DSB: Avdelingsdirektør Tor Suhrke Mobil 917 80 150
Gjensidige: Fagdirektør Odd A. Rød Mobil 916 38 649
Norsk brannvernforening: Adm. direktør Dagfinn Kalheim Mobil 977 59 029

Medier som ønsker kontakt med lokale brannvesen og DLE som er med på aksjonen, kan ringe Odd Skarbomyr i DSB på 952 25 963.

Publisert: 01.12.2010.  Oppdatert: 01.12.2010.